Elektronik Fon Transferi olarak da bilinen EFT’ler, bankalar arası para transferlerinde kullanılan bir yöntemdir. EFT işlemini bankalardan da yapabilirsiniz fakat gelişen teknoloji ile beraber, artık mobil bankacılık veya da internet bankacılığı üzerinden bu işlemler yapılabiliyor. EFT’ler son günlerde sıklıkla tercih ediliyor çünkü bazı bankalar EFT ücreti almıyor. Bu nedenle örnek olarak enpara.com ve Kuveyttürk gibi kuruluşların ön plana çıktığını görebiliriz. Bizlere en çok gelen sorulardan bahsetmek istiyoruz. Evet EFT geri çekme nasıl yapılıyor?
EFT Geri Çekmek İçin Neler Yapmam Gerekiyor?
EFT Geri çekme, yani EFT yaptınız fakat bu işlemi iptal etmek istiyorsanız, sizlerin hangi bankadan EFT’yi yaptıysanız o bankanın müşteri hizmetlerine bağlanmanız ve gerekli işlemleri yapmanız gerekiyor. Müşteri hizmetleri durum kaydını alır, ve karşı bankaya EFT’nin iptal olduğunu yani iptal edilmesinin istendiğini bildiri. Karşıdaki banka da paranın gittiği hesap sahibine kısa süre içerisinde ulaşım sağlar. Eğer hesap sahibi de böyle bir EFT beklemediğini bildirirse, gönderilen EFT kısa sürede geri alınabilir.
Ancak bu durumda yine karşı kişinin hesabına giden parayı almanın tek yolu, kendisinden rica etmektir. Fakat herhangi bir yanlış bir durum yoksa, EFT gönderiminden caymanız mümkün değildir ve bankalar bu olanağı hiçbir şekilde sunmuyor. Sizin karşı da ki kişi ile direk diyalog kurmanız ve gönderilen EFT’yi geri istediğinizi aktarmanız gerekiyor. Yanlış gönderdiğiniz EFT hesap sahibi eğer insancıl davranırsa, paranızı geri atabilir.
EFT saatleri dışında yapılan EFT işlemlerinizi EFT saati başlamadan kolay yoldan iptal edebilirsiniz. EFT saatlerinde yapılan işlemler ise biraz yorucu olabilir ve gün sonunda paranızı alamayabilirsiniz fakat ertesi gün iadeniz yapılır.
Yanlış Giden EFT’ler Ne Olur?
Çoğu kullanıcı internet veya mobil uygulamadan yapmış olduğu işlemler üzerinde hatalar ile karşılaşabilir. Diğer yandan birçok sorun görebilir veya yaptığı ödemeyi geri çekmek isteyebilir. Bunu neye göre ve nasıl yapılacağı ile alakalı bilgilere sahip olmayabilir. Ayrıca şubeden veya telefon bankacılığından yapılan EFT havale işlemlerinde müşteri temsilcisi bilgileri doğrulattığı için yanlış gitme imkanının oldukça düşük olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz. Fakat internet işlemlerinde yapılan EFT’lerin yanlış olması durumunda verdiğiniz isim yanlışsa, EFT otomatik olarak hesabınıza geri gönderilmektedir.
Bu iadenin gönderilme süresi de, bankanıza göre değişiklik göstermektedir. Havale işlemlerinde işlem yazdığımız gibi olmuyor ve farklı yol haritaları oluyor. Havale işlemlerinde IBAN veya hesap numarasını girdiğiniz kişinin kimlik bilgilerini yani adını ve soyadını rahatlıkla görebiliyorsunuz ve sizden onay isteniyor. Eğer onay verirseniz, para tamamen karşıdaki kişinin hesabına gidiyor. Yani eğer hesap bilgilerini yanlış yazdınız ve isim soyisim bilgilerine bakmadan onay verirseniz, göndermiş olduğunuz EFT’ler başka kişinin hesabına yanlış şekilde gidebilir.